Flag

Bułeczki maślane

ok. 10 sztuk
Łatwy
20 min
Drożdżowe bułeczki nie tylko na śniadanie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
440 gmąki pszennej chlebowej typ 750
110 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
80 gcukru
1 łyżeczkasoli
300 mlmleka (ciepłego)
50 gmasła (rozpuszczonego)
Na wierzch
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Obie mąki przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciepłe mleko i wyrabiaj aż składniki się dokładnie połączą. Następnie dodaj rozpuszczone masło i zagnieć na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej cienko masłem i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

2

Formowanie bułek

Po tym czasie wyłóż ciasto na blat, podziel na 10 części i uformuj kulki. Układaj je w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 - 40 minut do ponownego wyrośnięcia.

3

Pieczenie

Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem.

Czas pieczenia: ok. 18 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.