PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bułeczki maślane

Drożdżowe bułeczki nie tylko na śniadanie

ok. 10 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bułeczki maślane

Składniki:

440 g mąki pszennej chlebowej typ 750
110 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
80 g cukru
1 łyżeczka soli
300 ml mleka (ciepłego)
50 g masła (rozpuszczonego)

Na wierzch:

1 szt. jajek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Obie mąki przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciepłe mleko i wyrabiaj aż składniki się dokładnie połączą. Następnie dodaj rozpuszczone masło i zagnieć na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej cienko masłem i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

2

Formowanie bułek

Po tym czasie wyłóż ciasto na blat, podziel na 10 części i uformuj kulki. Układaj je w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 - 40 minut do ponownego wyrośnięcia.

3

Pieczenie

Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 18 - 20 min.

Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bułeczki maślane

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1185 kJ
283 kcal
1126 kJ
269 kcal
Tłuszcz 6.30 g 6.00 g
Węglowodany 49.03 g 46.70 g
Białko 8.36 g 7.96 g