Budyniowa tarta z brzoskwiniami i wanilią

Krucha tarta z budyniem i brzoskwiniami

12 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Budyniowa tarta z brzoskwiniami i wanilią

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła (zimnego)
1 szt. jajka

Krem budyniowy:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
2 łyżki cukru
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 szt. brzoskwiń

Do dekoracji:

1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło i jajko. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, odstaw do lodówki. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Formę do tarty o śr. 23 cm wysmaruj masłem. Schłodzony placek ciasta wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę. Resztki ciasta zetnij z brzegów, ponownie uformuj z tych pozostałości kulkę i rozwałkuj mniejszy placek. Odstaw do lodówki.

2

Pieczenie

Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 15 min.

3

Krem budyniowy

Połowę śmietanki przelej do garnka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, łyżeczką wydrąż ziarenka wanilii i razem z laską dodaj do gotującej się śmietanki. Pozostałą śmietankę wymieszaj z cukrem i budyniem i dodaj do gotującej się w garnku śmietanki. Cały czas mieszaj do momentu, aż budyń zgęstnieje. Następnie usuń laskę wanilii i odstaw garnek z budyniem z ognia.

Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Gorący budyń przelej na jego spód. Brzoskwinie umyj, pokrój na półksiężyce i ułóż na budyniu.

Schłodzony, rozwałkowany mniejszy placek wyjmij z lodówki i radełkiem pokrój na paski. Delikatnie przełóż je na ciasto, tworząc kratkę.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 25 min.

5

Dekorowanie

Wystudzoną tartę oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Budyniowa tarta z brzoskwiniami i wanilią

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1407 kJ
336 kcal
1290 kJ
308 kcal
Tłuszcz 20.21 g 18.54 g
Węglowodany 35.03 g 32.13 g
Białko 4.11 g 3.77 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

 

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.