PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Budyniowa tarta z brzoskwiniami i wanilią

Krucha tarta z budyniem i brzoskwiniami

12 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Budyniowa tarta z brzoskwiniami i wanilią

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła (zimnego)
1 szt. jajek

Krem budyniowy:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
2 łyżki cukru
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 szt. brzoskwiń

Do dekoracji:

1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło i jajko. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, odstaw do lodówki. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Formę do tarty o śr. 23 cm wysmaruj masłem. Schłodzony placek ciasta wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę. Resztki ciasta zetnij z brzegów, ponownie uformuj z tych pozostałości kulkę i rozwałkuj mniejszy placek. Odstaw do lodówki.

2

Pieczenie

Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 15 min.

3

Krem budyniowy

Połowę śmietanki przelej do garnka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, łyżeczką wydrąż ziarenka wanilii i razem z laską dodaj do gotującej się śmietanki. Pozostałą śmietankę wymieszaj z cukrem i budyniem i dodaj do gotującej się w garnku śmietanki. Cały czas mieszaj do momentu, aż budyń zgęstnieje. Następnie usuń laskę wanilii i odstaw garnek z budyniem z ognia.

Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Gorący budyń przelej na jego spód. Brzoskwinie umyj, pokrój na półksiężyce i ułóż na budyniu.

Schłodzony, rozwałkowany mniejszy placek wyjmij z lodówki i radełkiem pokrój na paski. Delikatnie przełóż je na ciasto, tworząc kratkę.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 25 min.

5

Dekorowanie

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Budyniowa tarta z brzoskwiniami i wanilią

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1407 kJ
336 kcal
1290 kJ
308 kcal
Tłuszcz 20.21 g 18.54 g
Węglowodany 35.03 g 32.13 g
Białko 4.11 g 3.77 g