PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Budyniowa tarta z brzoskwiniami i wanilią

Krucha tarta z budyniem i brzoskwiniami

12 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Budyniowa tarta z brzoskwiniami i wanilią

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła (zimnego)
1 szt. jajek

Krem budyniowy:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
2 łyżki cukru
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 szt. brzoskwiń

Do dekoracji:

1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło i jajko. Wszystkie składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulkę, lekko ją spłaszcz i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, odstaw do lodówki. Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Formę do tarty o śr. 23 cm wysmaruj masłem. Schłodzony placek ciasta wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę. Resztki ciasta zetnij z brzegów, ponownie uformuj z tych pozostałości kulkę i rozwałkuj mniejszy placek. Odstaw do lodówki.

2

Pieczenie

Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 15 min.

3

Krem budyniowy

Połowę śmietanki przelej do garnka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, łyżeczką wydrąż ziarenka wanilii i razem z laską dodaj do gotującej się śmietanki. Pozostałą śmietankę wymieszaj z cukrem i budyniem i dodaj do gotującej się w garnku śmietanki. Cały czas mieszaj do momentu, aż budyń zgęstnieje. Następnie usuń laskę wanilii i odstaw garnek z budyniem z ognia.

Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Gorący budyń przelej na jego spód. Brzoskwinie umyj, pokrój na półksiężyce i ułóż na budyniu.

Schłodzony, rozwałkowany mniejszy placek wyjmij z lodówki i radełkiem pokrój na paski. Delikatnie przełóż je na ciasto, tworząc kratkę.

4

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 25 min.

5

Dekorowanie

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Budyniowa tarta z brzoskwiniami i wanilią

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1407kJ
336kcal
1290kJ
308kcal
Tłuszcz 20.21g 18.54g
Węglowodany 35.03g 32.13g
Białko 4.11g 3.77g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!