PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Brownie z sosem czekoladowym

Czekoladowa uczta dla zmysłów

ok. 12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Brownie z sosem czekoladowym

Ciasto:

330 g masła
230 g czekolady gorzkiej
4 szt. jajek
400 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
90 g mąki
1 szczypta soli

Do dekoracji:

1 opak. Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
200 g malin
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

W garnuszku na małym gazie roztopić masło z czekoladą. Odstawić do wystygnięcia. W misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijać przez 4 - 5 minut aż powstanie puszysta masa. Wolnym strumieniem dolać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Na koniec dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 26 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej blachy wylać ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Upieczone ciasto wystudzić.

3

Dekorowanie

Ciasto pokroić na kwadraty. Polać sosem czekoladowym, udekorować świeżymi malinami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Brownie z sosem czekoladowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2349 kJ
561 kcal
1654 kJ
395 kcal
Tłuszcz 32.20 g 22.67 g
Węglowodany 64.49 g 45.42 g
Białko 5.18 g 3.65 g