PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Brioszki

Francuskie bułeczki śniadaniowe

6 porcji

średnie 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Brioszki

Ciasto:

400 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
50 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek
100 ml mleka (ciepłego)
180 g masła (miękkiego)

Do smarowania:

1 szt. jajek
1 łyżka śmietany 18% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier puder i cukier wanilinowy i sól, wymieszaj. Jajka rozmieszaj z ciepłym mlekiem i dodaj do pozostałych składników. Ciasto wyrabiaj do połączenia składników, po czym stopniowo, cały czas zagniatając, po kawałkach dodawaj miękkie masło. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do osobnej miski wysmarowanej masłem przełóż ciasto, przykryj dokładnie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 h, do podwojenia swojej objętości.

Foremki o wym. 7 - 10 cm wysmaruj masłem.

2

Formowanie

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i delikatnie zagnieć. Z ciasta uformuj wałek, podziel na dwie części. Każdą połowę podziel na 3 cześci.

3

Z każdego kawałka ciasta oderwij ¼ porcji i uformuj małą kulkę, z pozostałych części utwórz duże kule. Większe kulki ciasta przełóż do foremek. Pośrodku każdej zrób wgłębienie, posmaruj je roztrzepanym jajkiem ze śmietaną i umieść we wgłębieniu mniejsze kulki. Przykryj ściereczką i odstaw na 1/2 h do wyrośnięcia.

4

Pieczenie

Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem ze śmietaną. Wstaw do piekarnika.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Brioszki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2357kJ
563kcal
1411kJ
337kcal
Tłuszcz 30.58g 18.31g
Węglowodany 60.14g 36.01g
Białko 13.37g 8.01g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej