PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Błękitny sernik jogurtowy

Sernik w błękitnej odsłonie ze spodem.

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Błękitny sernik jogurtowy

Ciasto:

2 szt. jajek
40 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
80 g cukru
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Masa serowa:

2 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1000 ml mleka
300 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 36% tł.
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
30 g borówek amerykańskich
40 g jeżyn
5 - 10 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować okrągłą formę o ø 24 cm, posmarować ją masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodając cukier powoli miksować, następnie dodawać po jednym żółtku, a gdy masy się połączą, dodać mąki i wymieszać. Następnie dodać 1 tubkę barwnika niebieskiego, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Gdy ciasto się upiecze wystudzić je, wyjąć z foremki – ściągnąć z ciasta papier do pieczenia, jeśli był używany. Foremkę umyć, osuszyć, boki posmarować oliwą lub masłem. Włożyć na spód upieczone ciasto.

3

Masa serowa

Do wysokiego naczynia wlać 1000 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać jogurt naturalny i miksować przez 2 minuty. Do masy dodać niebieski barwnik i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki, rozsmarować dokładnie w formie i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

4

Dekorowanie

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem. Schłodzony sernik udekorować ubitą śmietaną, owocami i miętą – najlepiej tuż przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Błękitny sernik jogurtowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1357 kJ
324 kcal
825 kJ
197 kcal
Tłuszcz 16.31 g 9.88 g
Węglowodany 36.47 g 22.10 g
Białko 7.81 g 4.73 g