PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Błękitny sernik jogurtowy

Sernik w błękitnej odsłonie ze spodem.

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Błękitny sernik jogurtowy

Ciasto:

2 szt. jajek
40 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
80 g cukru
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Masa serowa:

2 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1000 ml mleka
300 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 36% tł.
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
30 g borówek amerykańskich
40 g jeżyn
5 - 10 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować okrągłą formę o ø 24 cm, posmarować ją masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodając cukier powoli miksować, następnie dodawać po jednym żółtku, a gdy masy się połączą, dodać mąki i wymieszać. Następnie dodać 1 tubkę barwnika niebieskiego, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Gdy ciasto się upiecze wystudzić je, wyjąć z foremki – ściągnąć z ciasta papier do pieczenia, jeśli był używany. Foremkę umyć, osuszyć, boki posmarować oliwą lub masłem. Włożyć na spód upieczone ciasto.

3

Masa serowa

Do wysokiego naczynia wlać 1000 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać jogurt naturalny i miksować przez 2 minuty. Do masy dodać niebieski barwnik i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki, rozsmarować dokładnie w formie i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

4

Dekorowanie

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem. Schłodzony sernik udekorować ubitą śmietaną, owocami i miętą – najlepiej tuż przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Błękitny sernik jogurtowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1357kJ
324kcal
825kJ
197kcal
Tłuszcz 16.31g 9.88g
Węglowodany 36.47g 22.10g
Białko 7.81g 4.73g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej