Flag

Bezglutenowy sernik królewski

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Wyśmienity sernik bez glutenu z waniliową nutą
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
120 gmąki kukurydzianej
100 gmąki ziemniaczanej
30 gkakao
150 gmasła (zimnego)
100 gcukru
2 szt.żółtek
2 łyżkiwody
Masa serowa
1000 gtwarogu (trzykrotnie mielonego)
4 szt.jajek
120 gcukru
1 opak.Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 gmasła (rozpuszczonego)
Do dekoracji
12 szt.malin

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Ciasto kruche

Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, kakao, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, żółtka i wodę wsyp do miski. Zagnieć do momentu, aż powstanie plastyczne ciasto. Połową ciasta wylep dno formy i wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Drugą połowę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C.

4

Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową umieść w misie miksera i dokładnie zmiksuj. Masę przelej na wystudzony spód. Zamrożoną część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim górę ciasta.

5

Pieczenie

Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 80 - 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie schłodź je w lodówce.

6

Dekorowanie

Sernik udekoruj malinami.