PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bezglutenowy sernik królewski

Wyśmienity sernik bez glutenu z waniliową nutą

o 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bezglutenowy sernik królewski

Ciasto kruche:

120 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
150 g masła (zimnego)
100 g cukru
2 szt. żółtek
2 łyżki wody

Masa serowa:

1000 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
4 szt. jajek
120 g cukru
1 opak. Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
50 g masła (rozpuszczonego)

Do dekoracji:

12 szt. malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Ciasto kruche

Mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, kakao, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, żółtka i wodę wsyp do miski. Zagnieć do momentu, aż powstanie plastyczne ciasto. Połową ciasta wylep dno formy i wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut. Drugą połowę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C.

4

Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową umieść w misie miksera i dokładnie zmiksuj. Masę przelej na wystudzony spód. Zamrożoną część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim górę ciasta.

5

Pieczenie

Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 80 - 90 min.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku, a następnie schłodź je w lodówce.

6

Dekorowanie

Sernik udekoruj malinami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bezglutenowy sernik królewski

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1700kJ
406kcal
1013kJ
242kcal
Tłuszcz 17.91g 10.66g
Węglowodany 41.34g 24.61g
Białko 20.75g 12.35g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt