Flag

Rolada z kremem czekoladowym

ok. 12 - 14 porcji
Średni
80 min
Pyszna rolada z dodatkiem czekolady i serka mascarpone
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Rolada
200 gczekolady gorzkiej
8 szt.jajek
1 szczyptasoli
150 gcukru
Krem
250 gserka mascarpone
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
30 gcukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
50 gczekolady gorzkiej drobno posiekanej
Do dekoracji
1 łyżeczkakakao do oprószenia

Zobacz produkty

Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę pokrój i przełóż ją do miski postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę odstaw do przestudzenia.


Białka oddziel od żółtek. Ubij je z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, aż staną się jasne i gęste. Cienkim strumieniem dolewaj rozpuszczoną czekoladę do żółtek. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej.

2

Pieczenie

Ciasto rozprowadź równomiernie na blasze i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika. Oprósz delikatnie ściereczkę kuchenną kakao, przykryj nią ciasto i zwiń w kształt rolady. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Krem

Serek mascarpone i śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Do masy dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.


Delikatnie rozwiń biszkopt czekoladowy i rozsmaruj na nim krem stracciatella, zostawiając czystą krawędź o szerokości około 2 cm. Zawiń ciasto i wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem oprósz ciasto kakao.