PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka z rodzynkami

Wykwintna babka z rodzynkami i aromatem rumowym

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka z rodzynkami

Ciasto:

250 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
250 g masła lub margaryny
250 g cukru
4 szt. jajek
1 szczypta soli
100 g rodzynek
1 opak. Aromatu rumowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę babkową o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Mąkę przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Masło lub margarynę utrzeć z 250 g cukru. Nie przerywając ucierania dodać 4 jajka, mąkę i szczyptę soli. Następnie rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć i obtoczyć w mące, aby nie opadły podczas pieczenia. Rodzynki dodać do ciasta. Na koniec dodać 15 kropli aromatu rumowego. Całość dobrze wymieszać, ciasto nałożyć do formy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Upieczoną babkę wyjąć z formy i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka z rodzynkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1712 kJ
409 kcal
1662 kJ
397 kcal
Tłuszcz 22.02 g 21.37 g
Węglowodany 48.42 g 47.01 g
Białko 5.51 g 5.35 g