PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka tradycyjna

Babka z wyczuwalnym aromatem cytrynowym, udekorowana białą polewą i czekoladą.

ok. 16 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka tradycyjna

Ciasto:

500 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
250 g masła
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
250 g cukru
4 szt. jajek
250 ml kwaśnej śmietany 18% tł.
100 g rodzynek
2 łyżki mąki
10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
100 g czekolady mlecznej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać aromat, żółtka, śmietanę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białko ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać rodzynki obtoczone w mące. Formę babkową z kominkiem o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, nałożyć ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

3

Dekorowanie

Wystudzoną babkę oblać białą polewą i posypać startą czekoladą.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka tradycyjna

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1834 kJ
438 kcal
1595 kJ
381 kcal
Tłuszcz 23.09 g 20.08 g
Węglowodany 51.95 g 45.17 g
Białko 6.74 g 5.86 g