Flag

Babka tradycyjna

ok. 16 porcji
Łatwy
40 min
Babka z wyczuwalnym aromatem cytrynowym, udekorowana białą polewą i czekoladą.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
250 gmasła
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
250 gcukru
4 szt.jajek
250 mlśmietany 18% tł.
100 grodzynek
2 łyżkimąki
10 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
100 gczekolady mlecznej

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj aromat, żółtka, śmietanę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białko ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z ciastem. Dodaj rodzynki obtoczone w mące. Formę babkową z kominkiem o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką, nałóż ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Wystudzoną babkę oblej białą polewą i posyp startą czekoladą.