PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka orzechowa

Kompozycja orzechów, cynamonu i czekolady

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka orzechowa

Ciasto:

100 g czekolady deserowej
180 g orzechów laskowych
120 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
200 g masła lub margaryny
250 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
5 szt. jajek
1 opak. Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 szczypta Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do babki (o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Czekoladę zetrzeć na tarce. Zemleć 180 g orzechów laskowych. Mąkę przesiać z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Masło lub margarynę utrzeć mikserem na jednolitą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, jajka, 10 kropli aromatu cytrynowego, szczyptę cynamonu, orzechy, mąkę i czekoladę. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyć do formy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić.

3

Dekorowanie

Polewę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i wylać na babkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka orzechowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2190 kJ
523 kcal
1871 kJ
447 kcal
Tłuszcz 35.36 g 30.22 g
Węglowodany 45.65 g 39.02 g
Białko 7.80 g 6.66 g