Flag

Babka orzechowa

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Kompozycja orzechów, cynamonu i czekolady
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gczekolady deserowej
180 gorzechów laskowych
120 gmąki
0,5 opak.Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 gmasła lub margaryny
250 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
5 szt.jajek
1 opak.Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 szczyptacynamonu
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę do babki (o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Czekoladę zetrzeć na tarce. Zemleć 180 g orzechów laskowych. Mąkę przesiać z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Masło lub margarynę utrzeć mikserem na jednolitą masę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, jajka, 10 kropli aromatu cytrynowego, szczyptę cynamonu, orzechy, mąkę i czekoladę. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyć do formy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić.

3

Dekorowanie

Polewę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i wylać na babkę.