PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka marmurkowa z gruszkami

Ciasto z gruszkami

16 porcje

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka marmurkowa z gruszkami

Ciasto:

200 g masła (miękkiego)
200 g cukru pudru
3 szt. jajek
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 krople Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 szczypta soli
400 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
150 ml mleka
ok. 2 - 3 szt. gruszek z puszki lub obgotowane w wodzie z cukrem
2 płaskie łyżeczki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę z kominkiem o śr. 22 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. W misce utrzyj miękkie masło. Następnie dodaj kolejno 200 g cukru pudru, jajka, cukier wanilinowy, aromat i szczyptę soli. Całość dokładnie połącz ze sobą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej bezpośrednio do masy. Następnie dodaj 150 ml mleka i wszystko wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do formy przełóż ok. 2/3 masy i wyrównaj łyżką. Na ciasto połóż pokrojone w łódeczki gruszki, które lekko dociśnij w ciasto. Do pozostałej części masy dodaj kakao,  3 łyżki mleka i 3 łyżki cukru pudru, zmiksuj. Kakaową masę przełóż do formy, równo przykrywając poprzednią warstwę i wyrównaj wierzch ciasta.

2

Pieczenie

Formę z babką wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 45 min.

Po upieczeniu i wyjęciu z formy oprósz babkę cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka marmurkowa z gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1176 kJ
281 kcal
1122 kJ
268 kcal
Tłuszcz 12.40 g 11.81 g
Węglowodany 38.42 g 36.59 g
Białko 4.89 g 4.66 g