PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka marmurkowa z gruszkami

Ciasto z gruszkami

16 porcje

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka marmurkowa z gruszkami

Ciasto:

200 g masła (miękkiego)
200 g cukru pudru
3 szt. jajek
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 krople Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 szczypta soli
400 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
150 ml mleka
o 2 - 3 szt. gruszek z puszki lub obgotowane w wodzie z cukrem
2 płaskie łyżeczki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę z kominkiem o śr. 22 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. W misce utrzyj miękkie masło. Następnie dodaj kolejno 200 g cukru pudru, jajka, cukier wanilinowy, aromat i szczyptę soli. Całość dokładnie połącz ze sobą. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej bezpośrednio do masy. Następnie dodaj 150 ml mleka i wszystko wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do formy przełóż ok. 2/3 masy i wyrównaj łyżką. Na ciasto połóż pokrojone w łódeczki gruszki, które lekko dociśnij w ciasto. Do pozostałej części masy dodaj kakao,  3 łyżki mleka i 3 łyżki cukru pudru, zmiksuj. Kakaową masę przełóż do formy, równo przykrywając poprzednią warstwę i wyrównaj wierzch ciasta.

2

Pieczenie

Formę z babką wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: 45 min.

Po upieczeniu i wyjęciu z formy oprósz babkę cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka marmurkowa z gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1176kJ
281kcal
1122kJ
268kcal
Tłuszcz 12.40g 11.81g
Węglowodany 38.42g 36.59g
Białko 4.89g 4.66g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej