Flag

Babka kokosowa

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Idealny przepis na babkę z dodatkiem kokosu i wiśni
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki
0,5 opak.Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
100 gwiśni kandyzowanych
200 gmasła lub margaryny
100 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
1 łyżkasoku z cytryny
6 łyżeksoku pomarańczowego
100 gwiórków kokosowych
Do dekoracji
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę babkową (o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. 300 g mąki przesiać z 4 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Wiśnie kandyzowane obtoczyć w mące, by nie opadły podczas pieczenia. 200 g masła lub margaryny utrzeć z 100 g cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, dodać 4 jajka, mąkę, 1 łyżkę soku z cytryny, 6 łyżek soku pomarańczowego, wiórki kokosowe i kandyzowane wiśnie. Ciasto wyłożyć do formy.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu babkę wystudzić.

3

Dekorowanie

Lukry rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie odciąć róg opakowania lukru i polać ciasto.