Flag

Babka drożdżowa

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Wyśmienita babka. Wprost na świąteczny stół
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
200 gmasła
250 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
600 gmąki
150 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
1 łyżeczkaskórki z pomarańczy
3 szt.jajek
100 grodzynek
Do dekoracji
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Picture - 5. Babka s.1 Ciasta drożdżowe cd.49102.jpg

Roztop i przestudź masło. Podgrzej lekko śmietankę, wsyp do niej drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą.

2
Picture - Babka popr.1  .51081.jpg

Do przesianej mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól i skórkę startą z pomarańczy (sparzonej gorącą wodą i wyszorowanej szczoteczką). Do rozpuszczonych drożdży wbij jajka i wymieszaj mikserem.

3
Picture - Babka popr.2  .51086.jpg

Składniki mokre połącz z suchymi.

4
Picture - 5. Babka poprawione s.4 .50592.jpg

Zagniataj ciasto, dodając po trochu roztopione masło. Rodzynki sparz, osusz, oprósz mąką i wymieszaj z ciastem. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zwiększy dwukrotnie swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz.

5
Picture - 5. Babka s.5 Ciasta drożdżowe cd.49083.jpg

Ciasto nałóż do posmarowanej masłem i dokładnie obsypanej bułką tartą formy o średnicy 22 cm.


Pieczenie

Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Dekorowanie

Upieczoną babkę zostaw w formie na 10 min., a następnie wyjmij, ostudź i udekoruj lukrem.


Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.