PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka drożdżowa

Wyśmienita babka. Wprost na świąteczny stół

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka drożdżowa

Składniki:

200 g masła
250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
600 g mąki
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
3 szt. jajek
100 g rodzynek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
5 - 6 łyżeczek wody (gorącej)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Roztop i przestudź masło. Podgrzej lekko śmietankę, wsyp do niej drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą.

2

Do przesianej mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól i skórkę startą z pomarańczy (sparzonej gorącą wodą i wyszorowanej szczoteczką). Do rozpuszczonych drożdży wbij jajka i wymieszaj mikserem.

3

Składniki mokre połącz z suchymi.

4

Zagniataj ciasto, dodając po trochu roztopione masło. Rodzynki sparz, osusz, oprósz mąką i wymieszaj z ciastem. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zwiększy dwukrotnie swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz.

5

Ciasto nałóż do posmarowanej masłem i dokładnie obsypanej bułką tartą formy o średnicy 22 cm.

Pieczenie

Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Upieczoną babkę zostaw w formie na 10 min., a następnie wyjmij, ostudź i udekoruj lukrem rozrobionym z gorącą wodą.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka drożdżowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2286 kJ
546 kcal
1516 kJ
362 kcal
Tłuszcz 24.36 g 16.13 g
Węglowodany 74.32 g 49.22 g
Białko 9.22 g 6.10 g