PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka cytrynowa zebra

Babka cytrynowa w zabawnej wersji

ok. 8 - 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka cytrynowa zebra

Ciasto:

1 opak. Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 g masła
100 ml mleka

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Bożego Narodzenia dekoracji z czekolady Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki o dł. 25 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Po ok. 15 min. pieczenia, natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. i odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Polewę białą rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta polej polewą i odstaw do zastygnięcia. Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej i wylej dekoracyjnie na polewę białą. Ciasto udekoruj elementami z czekolady.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka cytrynowa zebra

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1771 kJ
423 kcal
1687 kJ
403 kcal
Tłuszcz 23.02 g 21.92 g
Węglowodany 48.37 g 46.06 g
Białko 5.12 g 4.88 g