Flag

Babka cytrynowa zebra

ok. 8 - 10 porcji
Średni
40 min
Babka cytrynowa w zabawnej wersji
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 gmasła
100 mlmleka
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z czekolady

Zobacz produkty

Picture - Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka, masło i mleko. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min. do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki o dł. 25 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Po ok. 15 min. pieczenia, natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. i odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Polewę białą rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta polej polewą i odstaw do zastygnięcia. Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej i wylej dekoracyjnie na polewę białą. Ciasto udekoruj elementami z czekolady.