PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka cynamonowa

Wyśmienita babka cynamonowa z rodzynkami i migdałami

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka cynamonowa

Składniki:

125 g migdałów
250 g mąki
3 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 g masła
250 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1 opak. Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
100 g rodzynek

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Migdały zemleć i odważyć 125 g. Formę babkową o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z 3 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Masło utrzeć na jednolitą masę z 250 g cukru i 4 łyżeczkami cukru wanilinowego. Następnie do ciasta dodać 4 jajka, 4 krople aromatu cytrynowego, łyżeczkę cynamonu oraz migdały. Całość utrzeć. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 75 min.

Upieczoną babkę wyjąć z formy i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka cynamonowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1892 kJ
452 kcal
1675 kJ
400 kcal
Tłuszcz 24.16 g 21.38 g
Węglowodany 53.48 g 47.33 g
Białko 7.78 g 6.88 g