PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka cynamonowa

Wyśmienita babka cynamonowa z rodzynkami i migdałami

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka cynamonowa

Składniki:

125 g migdałów
250 g mąki
3 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 g masła
250 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1 opak. Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
100 g rodzynek

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Migdały zemleć i odważyć 125 g. Formę babkową o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z 3 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Masło utrzeć na jednolitą masę z 250 g cukru i 4 łyżeczkami cukru wanilinowego. Następnie do ciasta dodać 4 jajka, 4 krople aromatu cytrynowego, łyżeczkę cynamonu oraz migdały. Całość utrzeć. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 75 min.

Upieczoną babkę wyjąć z formy i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka cynamonowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1892kJ
452kcal
1675kJ
400kcal
Tłuszcz 24.16g 21.38g
Węglowodany 53.48g 47.33g
Białko 7.78g 6.88g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej