Flag

Babka cynamonowa

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Wyśmienita babka cynamonowa z rodzynkami i migdałami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Aby urozmaicić smak babki, można dodać 100 g startej czekolady deserowej.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
125 gmigdałów
250 gmąki
3 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 gmasła
250 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
1 opak.Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 łyżeczkacynamonu
100 grodzynek
Do dekoracji
3 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Migdały zemleć i odważyć 125 g. Formę babkową o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z 3 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Masło utrzeć na jednolitą masę z 250 g cukru i 4 łyżeczkami cukru wanilinowego. Następnie do ciasta dodać 4 jajka, 4 krople aromatu cytrynowego, łyżeczkę cynamonu oraz migdały. Całość utrzeć. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 75 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczoną babkę wyjąć z formy i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Aby urozmaicić smak babki, można dodać 100 g startej czekolady deserowej.