PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczkowy zegar karnawałowo - noworoczny

Pyszne babeczki jogurtowe z dekoracją w kształcie zegara

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczkowy zegar karnawałowo - noworoczny

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. Pisaka żelowego srebrnego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polewę przelej do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem. Na papierze do pieczenia wylej kolejne cyfry od 1 do 12 i dwie wskazówki: większą i mniejszą. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Zawartość torebki z lukrem wsyp do miseczki, dodaj wodę i wymieszaj. Powstały lukier nałóż cienką warstwą na środek każdej babeczki. Pisakiem srebrnym wykonaj dekorację w kształcie obręczy obok białego lukru i posyp na pisak srebrne perełki. Na środek babeczki nałóż kolejne czekoladowe cyfry od 1 do 12. Babeczki ułóż na paterze o śr. ok. 30 cm by utworzyły zegar. Na środku patery połóż wskazówki zegara tak, aby pokazywał za 5 dwunastą.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczkowy zegar karnawałowo - noworoczny

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1231 kJ
294 kcal
1637 kJ
391 kcal
Tłuszcz 13.96 g 18.61 g
Węglowodany 40.26 g 53.68 g
Białko 3.26 g 4.35 g