PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z motylkami

Motylki cicho trzepocą ażurowymi, czekoladowymi skrzydełkami.

12 porcji

średni 40 min

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, mleko i olej. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek) i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier klasyczny gotowy rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i przelej do miseczki. Do jednego opakowania lukru dodaj 25 kropli barwnika czerwonego oraz 20 kropli barwnika niebieskiego, aby uzyskać fioletowy kolor. Pozostały lukier zabarw w ten sam sposób. Miseczkę z lukrem umieść w kąpieli wodnej, aby lukier miał przez cały czas płynną konsystencję. Przestudzone babeczki posmaruj równomiernie fioletowym lukrem. Z reszty zastygającego lukru uformuj tułowie motylków i umieść je na środku babeczek. Przed zastygnięciem lukru udekoruj babeczki ażurkami i serduszkami z czekolady (to będą skrzydełka). Z perełek wykonaj oczy i czułki motylków.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z motylkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1424 kJ
340 kcal
1578 kJ
377 kcal
Tłuszcz 14.36 g 15.96 g
Węglowodany 46.68 g 51.86 g
Białko 3.54 g 3.93 g