PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z motylkami

Motylki cicho trzepocą ażurowymi, czekoladowymi skrzydełkami.

12 porcji

średni 40 min

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, mleko i olej. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek) i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier klasyczny gotowy rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i przelej do miseczki. Do jednego opakowania lukru dodaj 25 kropli barwnika czerwonego oraz 20 kropli barwnika niebieskiego, aby uzyskać fioletowy kolor. Pozostały lukier zabarw w ten sam sposób. Miseczkę z lukrem umieść w kąpieli wodnej, aby lukier miał przez cały czas płynną konsystencję. Przestudzone babeczki posmaruj równomiernie fioletowym lukrem. Z reszty zastygającego lukru uformuj tułowie motylków i umieść je na środku babeczek. Przed zastygnięciem lukru udekoruj babeczki ażurkami i serduszkami z czekolady (to będą skrzydełka). Z perełek wykonaj oczy i czułki motylków.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z motylkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1424kJ
340kcal
1578kJ
377kcal
Tłuszcz 14.36g 15.96g
Węglowodany 46.68g 51.86g
Białko 3.54g 3.93g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej