PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z masą śmietanową truskawkową i sosem truskawkowym

Truskawkowa fantazja...

ok. 8 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z masą śmietanową truskawkową i sosem truskawkowym

Ciasto:

50 g masła
1 szt. jajek
60 g cukru
1 łyżeczka Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
175 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
125 ml mleka

Do dekoracji:

1 opak. Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.
4 szt. truskawek
1 opak. Sosu truskawkowego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę do babeczek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierowymi foremkami.

W garnuszku na małym ogniu rozpuścić masło, odstawić do wystygnięcia. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać mleko i rozpuszczone masło- wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.

2

Pieczenie

Babeczki wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

3

Dekorowanie

W misce ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodać masę śmietanową truskawkową i dalej ubijać przez 5 minut. Gotowy krem nałożyć na babeczki rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką. Na każdej babeczce położyć pół truskawki i polać sosem truskawkowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z masą śmietanową truskawkową i sosem truskawkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1943 kJ
464 kcal
1206 kJ
288 kcal
Tłuszcz 25.45 g 15.80 g
Węglowodany 54.46 g 33.83 g
Białko 5.45 g 3.39 g