PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z bitą śmietaną i stokrotkami

Delikatne kwiatki zerwane z wiosennej polany pachną na słodkich babeczkach

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z bitą śmietaną i stokrotkami

Składniki:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru
2 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Dekorowanie

Lukier gotowy rozpuść w kąpieli wodnej. Lukier nałóż na babeczki. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Tuż przed podaniem przygotuj bitą śmietanę. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawaj Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem cały czas miksując. Ubitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem. Śmietanę wyciskaj na środek babeczek. Udekoruj stokrotkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z bitą śmietaną i stokrotkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1327kJ
317kcal
1411kJ
337kcal
Tłuszcz 16.06g 17.08g
Węglowodany 38.08g 40.51g
Białko 3.09g 3.28g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej