PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z bitą śmietaną i stokrotkami

Delikatne kwiatki zerwane z wiosennej polany pachną na słodkich babeczkach

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z bitą śmietaną i stokrotkami

Składniki:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Do dekoracji:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru
2 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Dekorowanie

Lukier gotowy rozpuść w kąpieli wodnej. Lukier nałóż na babeczki. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Tuż przed podaniem przygotuj bitą śmietanę. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawaj Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem cały czas miksując. Ubitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem. Śmietanę wyciskaj na środek babeczek. Udekoruj stokrotkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z bitą śmietaną i stokrotkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1327 kJ
317 kcal
1411 kJ
337 kcal
Tłuszcz 16.06 g 17.08 g
Węglowodany 38.08 g 40.51 g
Białko 3.09 g 3.28 g