PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki świąteczne

Czekoladowe babeczki, dwukolorwy krem i śnieżynki

12 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki świąteczne

Babeczki:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem kremu. Całość połącz miksując jeszcze przez ok. 2 minuty. Krem podziel na dwie części (2/3 i 1/3). Do większej części dodaj czerwony barwnik i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolity kolor. Oba kremy odstaw na chwilę do lodówki.

4

Dekorowanie

Na środek wystudzonej babeczki nakładaj czerwony krem za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki. Następnie udekoruj brzegi babeczek białym kremem za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki. Na koniec posyp babeczki śnieżynkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki świąteczne

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1365 kJ
326 kcal
1340 kJ
320 kcal
Tłuszcz 19.39 g 19.01 g
Węglowodany 33.84 g 33.18 g
Białko 4.34 g 4.26 g