PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki świąteczne

Czekoladowe babeczki, dwukolorwy krem i śnieżynki

12 sztuk

łatwe 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki świąteczne

Babeczki:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem kremu. Całość połącz miksując jeszcze przez ok. 2 minuty. Krem podziel na dwie części (2/3 i 1/3). Do większej części dodaj czerwony barwnik i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolity kolor. Oba kremy odstaw na chwilę do lodówki.

4

Dekorowanie

Na środek wystudzonej babeczki nakładaj czerwony krem za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki. Następnie udekoruj brzegi babeczek białym kremem za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki. Na koniec posyp babeczki śnieżynkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki świąteczne

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1365kJ
326kcal
1340kJ
320kcal
Tłuszcz 19.39g 19.01g
Węglowodany 33.84g 33.18g
Białko 4.34g 4.26g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej