PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki - Różowe księżniczki

Babeczki różowe, jogurtowe z kremem ajerkoniakowym.

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki - Różowe księżniczki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Krem

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu śmietankowego i miksuj ok. 3 minuty. Na koniec dodaj kilka kropel barwnika czerwonego, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru. Gotowy krem odstaw do schłodzenia na 10 minut. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek dekoracyjnych.

4

Dekorowanie

Lukier plastyczny zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego i niebieskiego, aby uzusyakć kolor różowy. Następnie lukier rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem lub pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii. Na jedną koronę wytnij pasek o wymiarach 6 x 2 cm. Dłuższy bok ponacinaj by powstały „ząbki". Zwiń na kształt korony i złącz pisakiem, odstaw do wyschnięcia i utrwalenia kształtu. Gdy korona już wyschnie przymocuj ją do babeczki. Przy pomocy pisaka cukrowego udekoruj perełkami. Drobnymi perełkami udekoruj całą babeczkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki - Różowe księżniczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1629kJ
389kcal
1327kJ
317kcal
Tłuszcz 13.60g 11.06g
Węglowodany 62.25g 50.61g
Białko 4.38g 3.56g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!