PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki na Halloween - Bal u Sowy

Udekorowane babeczki dynie, sowy, czaszki i nietoperze. Czego więcej potrzeba na Halloween?

48 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki na Halloween - Bal u Sowy

Babeczka Sowa:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Dekoracja babeczki Sowy:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Różyczek opłatków brązowych Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
12 szt. ciastek typu "Oreo"
24 szt. cukierków "lentilek" (brązowych)
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Babeczka Czaszka:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Dekoracja babeczki Czaszki:

3 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
9 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Babeczka Dynia:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Dekoracja babeczki Dyni:

3 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
9 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Babeczka Nietoperz:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Dekoracja babeczki Nietoperza:

2 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Babeczki Sowy

Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Sowy

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę gotową deserową rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej równomiernie na babeczki. Przed zastygnięciem polewy obtocz babeczki w posypce czekoladowej wysypanej wcześniej do miseczki. Uszy sowy zamocuj także przed zastygnięciem polewy, przyklejając listki brązowych różyczek z opłatka. Oczy sowy wykonaj z rozdzielonego na pół ciastka typu "oreo" (ciemne ciastko, biały krem) oraz brązowego cukierka. Zamocuj je przy pomocy kremu dekoracyjnego białego. Dziób uformuj z kremu dekoracyjnego białego zabarwionego żółtym barwnikiem. Można do tego użyć przeciętego na pół cukierka.

2

Babeczki Czaszki

Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Czaszki

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym wystygnięciu. Jedno opakowanie lukru rozmieszaj w miseczce z 3 łyżeczkami gorącej wody. Pozostałe dwa opakowania lukru przygotuj w oddzielnej miseczce z 6 łyżeczkami gorącej wody. Do lukru dodaj barwniki: czerwony i niebieski, aby uzyskać fioletowy kolor. Zabarwiony lukier wylej równomiernie na babeczki i poczekaj aż zastygnie. Następnie białym lukrem namaluj kształt czaszki. Odstaw do zastygnięcia. Wykałaczką lub małym nożykiem wykonaj na białym lukrze oczodoły i nos, w te miejsca wlej pozostały fioletowy lukier. Pisakiem cukrowym białym namaluj zęby czaszki.

3

Babeczki Dynie

Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Dyni

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Dwa opakowania lukru rozmieszaj z 6 łyżeczkami gorącej wody. Następnie zabarw na pomarańczowo dodając w odpowiednich proporcjach barwnik czerwony z żółtym. Pomarańczowym lukrem posmaruj babeczki i odczekaj aż zastygnie. Pozostałe opakowanie lukru rozmieszaj z 3 łyżeczkami gorącej wody, dodaj barwniki czerwony i żółty, ale w innych proporcjach (aby uzyskać inny odcień) i kiedy lukier zacznie tężeć, nakładaj małym pędzelkiem pasy na babeczkach. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Następnie wykałaczką lub nożykiem wyrysuj oczy, nos i usta. Polewę deserową rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij bardzo mały róg opakowania i wyciśnij w przygotowane miejsca. Pisakiem cukrowym zielonym namaluj listki.

4

Babeczki Nietoperze

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczek Nietoperzy

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę deserową rozpuść w ciepłej wodzie. Wzór nietoperza można narysować polewą czekoladową na papierze do pieczenia za pomocą szprycy lub woreczka z naciętym narożnikiem (bardzo mały otworek). Lukier żółty rozpuść w ciepłej wodzie i wylej równomiernie na babeczki. Z papieru do pieczenia ostrożnie zdejmij czekoladowe nietoperze i ułóż je na polukrowanych babeczkach. Oczy nietoperza namaluj białym i żółtym pisakiem cukrowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki na Halloween - Bal u Sowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1432kJ
342kcal
1629kJ
389kcal
Tłuszcz 14.69g 16.69g
Węglowodany 48.63g 55.26g
Białko 3.57g 4.06g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!