Flag

Babeczki na Halloween - Bal u Sowy

48 porcji
Średni
40 min
Udekorowane babeczki dynie, sowy, czaszki i nietoperze. Czego więcej potrzeba na Halloween?
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Babeczek pokrytych lukrem nie przechowuj w lodówce, ponieważ lukier staje się matowy i kruchy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczka Sowa
1 opak.Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
100 mlwody
Dekoracja babeczki Sowy
2 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z opłatka
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
12 szt.ciastek typu "Oreo"
24 szt.cukierków "lentilek" (brązowych)
Babeczka Czaszka
1 opak.Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
100 mlwody
Dekoracja babeczki Czaszki
3 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Babeczka Dynia
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Dekoracja babeczki Dyni
3 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Babeczka Nietoperz
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
100 mloleju
Dekoracja babeczki Nietoperza
2 opak.Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Babeczki Sowy

Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Dekorowanie babeczki Sowy

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę gotową deserową rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej równomiernie na babeczki. Przed zastygnięciem polewy obtocz babeczki w posypce czekoladowej wysypanej wcześniej do miseczki. Uszy sowy zamocuj także przed zastygnięciem polewy, przyklejając listki brązowych różyczek z opłatka. Oczy sowy wykonaj z rozdzielonego na pół ciastka typu "oreo" (ciemne ciastko, biały krem) oraz brązowego cukierka. Zamocuj je przy pomocy białego pisaka. Dziób uformuj z pisaka żółtego. Można do tego użyć przeciętego na pół cukierka.

2

Babeczki Czaszki

Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Dekorowanie babeczki Czaszki

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym wystygnięciu. 


Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 


Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku. 


Jedno opakowanie lukru rozmieszaj w miseczce. Pozostałe dwa opakowania lukru przygotuj w oddzielnej miseczce. Do lukru dodaj barwniki: czerwony i niebieski, aby uzyskać fioletowy kolor. Zabarwiony lukier wylej równomiernie na babeczki i poczekaj aż zastygnie. Następnie białym lukrem namaluj kształt czaszki. Odstaw do zastygnięcia. Wykałaczką lub małym nożykiem wykonaj na białym lukrze oczodoły i nos, w te miejsca wlej pozostały fioletowy lukier. Pisakiem cukrowym białym namaluj zęby czaszki.

3

Babeczki Dynie

Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Dekorowanie babeczki Dyni

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. 


Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku. 



Dwa opakowania lukru zabarw na pomarańczowo dodając w odpowiednich proporcjach barwnik czerwony z żółtym. Pomarańczowym lukrem posmaruj babeczki i odczekaj aż zastygnie. Do pozostałego opakowania lukru dodaj barwniki czerwony i żółty, ale w innych proporcjach (aby uzyskać inny odcień) i kiedy lukier zacznie tężeć, nakładaj małym pędzelkiem pasy na babeczkach. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Następnie wykałaczką lub nożykiem wyrysuj oczy, nos i usta. 


Polewę deserową w opakowaniu rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij bardzo mały róg opakowania i wyciśnij w przygotowane miejsca. Pisakiem cukrowym zielonym namaluj listki.

4

Babeczki Nietoperze

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Dekorowanie babeczek Nietoperzy

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę deserową rozpuść w ciepłej wodzie. Wzór nietoperza można narysować polewą czekoladową na papierze do pieczenia za pomocą szprycy lub woreczka z naciętym narożnikiem (bardzo mały otworek). Lukier żółty rozpuść w ciepłej wodzie i wylej równomiernie na babeczki. Z papieru do pieczenia ostrożnie zdejmij czekoladowe nietoperze i ułóż je na polukrowanych babeczkach. Oczy nietoperza namaluj białym i żółtym pisakiem cukrowym.

Porady i wskazówki

  • Babeczek pokrytych lukrem nie przechowuj w lodówce, ponieważ lukier staje się matowy i kruchy.