Flag

Babeczki - Marchewka na grządce

12 porcji
Trudny
60 min
Babeczki jogurtowe z wyjątkowymi marchewkami z ciasta kruchego
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Udekorowane marchewki z ciasta i babeczki można przygotować trochę wcześniej. Ale babeczki najlepiej udekorować tuż przed podaniem.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Marchewki z ciasta
70 gmasła
140 gmąki
1 szczyptasoli
2 łyżkiwody (zimnej)
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Nocnego Nieba Dr. Oetkera
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
Krem
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Nocnego Nieba Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Foremki ustaw na blaszce do pieczenia. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto równomiernie rozłóż do foremek.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia.

3

Marchewki

Z masła, mąki, soli i wody zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw na co najmniej 40 minut do lodówki. Gdy ciasto odpocznie rozwałkuj je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj małe trójkąciki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż ciastka.

4

Pieczenie

Blachę z marchewkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Dekorowanie marchewek

Lukier rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i wycisnij do miseczki. Dodaj barwniki tak, aby uzyskać pomarańczowy kolor. Lukier nałóż na ciasteczka. Na niezastygnięty jeszcze lukier nałóż na części ciastek zieloną posypkę. Nożykiem wykonaj delikatne wgłębienia na części marechwki bez posypki.

6

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu, miksuj przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek.


Na babeczki z kremem połóż ciastko w kształcie marchewki i udekoruj ciemną posypką.

Porady i wskazówki

  • Udekorowane marchewki z ciasta i babeczki można przygotować trochę wcześniej. Ale babeczki najlepiej udekorować tuż przed podaniem.