PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki - Marchewka na grządce

Babeczki jogurtowe z wyjątkowymi marchewkami z ciasta kruchego

12 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki - Marchewka na grządce

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Marchewki z ciasta:

70 g masła
140 g mąki
1 szczypta soli
2 łyżki wody (zimnej)

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Nocnego Nieba Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Foremki ustaw na blaszce do pieczenia. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto równomiernie rozłóż do foremek.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia.

3

Marchewki

Z masła, mąki, soli i wody zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw na co najmniej 40 minut do lodówki. Gdy ciasto odpocznie rozwałkuj je na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj małe trójkąciki. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż ciastka.

4

Pieczenie

Blachę z marchewkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 - 15 min.

5

Dekorowanie marchewek

Lukier rozpuść w kąpieli wodnej, odetnij róg opakowania i wycisnij do miseczki. Dodaj barwniki tak, aby uzyskać pomarańczowy kolor. Lukier nałóż na ciasteczka. Na niezastygnięty jeszcze lukier nałóż na części ciastek zieloną posypkę. Nożykiem wykonaj delikatne wgłębienia na części marechwki bez posypki.

6

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu, miksuj przez 2 minuty. W oddzielnej misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek.

Na babeczki z kremem połóż ciastko w kształcie marchewki i udekoruj ciemną posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki - Marchewka na grządce

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2014kJ
481kcal
1482kJ
354kcal
Tłuszcz 25.22g 18.55g
Węglowodany 57.48g 42.27g
Białko 6.32g 4.65g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej