PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki kwiatuszki

Słodkie lilie wodne z lukru plastycznego

12 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki kwiatuszki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

100 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik gazowy:  225 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier plastyczny zagnieć z barwnikiem zielonym do uzyskania jednolitego koloru. Zielony lukier plastyczny rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami grubej foli (np. woreczki do mrożenia) lub na blacie lekko podsupując cukrem pudrem na grubość ok. 2-3 mm. Foremką wytnij kwiatki w dwóch rozmiarach (12 szt. dużych i dużo małych kwiatków) (Zdj. 1).

4

12 większych i 12 mniejszych kwiatków ułóż np. na końcówkach do dekorownia, aby uwypukliły się na środku, pozostaw na 2 h do wyschnięcia i utrwalenia kształtu (Zdj. 2).

5

Po tym czasie duże i małe wypukłe kwiatki połącz ze sobą za pomocą białego pisaka cukrowego, środki kwiatków również udekoruj pisakiem (Zdj. 3).

6

Lukier klasyczny rozpuść w gorącej wodzie. Polukruj babeczki i zanim lukier całkiem zastygnie przyczep kwiatuszki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki kwiatuszki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1310kJ
313kcal
1541kJ
368kcal
Tłuszcz 10.44g 12.29g
Węglowodany 49.49g 58.22g
Białko 2.95g 3.48g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt