PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki kwiatuszki

Słodkie lilie wodne z lukru plastycznego

12 sztuk

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki kwiatuszki

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

100 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier plastyczny zagnieć z barwnikiem zielonym do uzyskania jednolitego koloru. Zielony lukier plastyczny rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami grubej foli (np. woreczki do mrożenia) lub na blacie lekko podsupując cukrem pudrem na grubość ok. 2-3 mm. Foremką wytnij kwiatki w dwóch rozmiarach (12 szt. dużych i dużo małych kwiatków) (Zdj. 1).

4

12 większych i 12 mniejszych kwiatków ułóż np. na końcówkach do dekorownia, aby uwypukliły się na środku, pozostaw na 2 h do wyschnięcia i utrwalenia kształtu (Zdj. 2).

5

Po tym czasie duże i małe wypukłe kwiatki połącz ze sobą za pomocą białego pisaka cukrowego, środki kwiatków również udekoruj pisakiem (Zdj. 3).

6

Lukier klasyczny rozpuść w gorącej wodzie. Polukruj babeczki i zanim lukier całkiem zastygnie przyczep kwiatuszki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki kwiatuszki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1310kJ
313kcal
1541kJ
368kcal
Tłuszcz 10.44g 12.29g
Węglowodany 49.49g 58.22g
Białko 2.95g 3.48g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!