PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Kredki

Jogurtowe babeczki z kredkami z lukru plastycznego

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Kredki

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

180 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Dekorowanie

Lukier podziel na 3 części (dwie mniejsze i jedną większą). Każdą z mniejszych częsci zabarw barwnikami - jedną na czerwono, a drugą na niebiesko i zrób z nich wałeczki (po 12 z każdego koloru o dł. 5 cm). Pozostały kawałek lukru plastycznego rozwałkuj i wytnij 12 prostokątów o wym. 5 x 2,5 cm. Na każdym połóż kolorowy wałeczek, zwiń razem dokładnie tak, aby kolorowy koniec nieco wystawał i uformuj końcówkę każdej kredki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Kredki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1063 kJ
254 kcal
1541 kJ
368 kcal
Tłuszcz 10.26 g 14.87 g
Węglowodany 37.49 g 54.34 g
Białko 2.94 g 4.26 g