PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki Kopce Kreta z truskawkami

Pyszne babeczki z masą śmietanową i truskawkami

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Kopce Kreta z truskawkami

Składniki:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

24 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do ciasta wsypać do miski, dodać jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstawić do lodówki lub na 30 min do zamrażalnika). Całość wymieszać mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach (po ok. ½ łyżki).

2

Pieczenie

Foremki wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 18 min.

Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę można ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Połowę truskawek pokroić w drobną kostkę i wypełnić nimi wydrążone babeczki.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę wlać do miski i miksując wsypać mieszankę do masy. Całość ubijać przez ok. 2 min, a następnie wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posypać pokruszonym ciastem.

5

Dekorowanie

Gotowe babeczki udekorować całą truskawką. By uzyskać wiosenny efekt można udekorować babeczki truskawkami z szypułkami lub obok truskawki położyć listki melisy lub mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Kopce Kreta z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 871kJ
208kcal
1361kJ
325kcal
Tłuszcz 14.17g 22.15g
Węglowodany 18.70g 29.21g
Białko 3.21g 5.02g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!