do przepisu Babeczki Kopce Kreta - Ośmiorniczki
1 opak. | Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera |
1 szt. | jajek |
80 ml | oleju |
250 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
1 szt. | bananów (dużego) |
2 łyżki | soku z cytryny |
1 opak. | Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera |
12 szt. | żelek półokrągłych |
2 opak. | żelek gąsienic |
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstaw do lodówki lub na 30 minut do zamrażalnika). Całość wymieszaj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 15 - 18 min.
Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę możesz ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.
Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki na środku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banana lub inne owoce obierz, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. Skropienie sokiem z cytryny pomoże zachować świeży kolor banana.
Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Całość ubijaj przez ok. 2 minuty, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut, a w tym czasie przygotuj dekoracje.
Na babeczkach ułóż 8 podłużnych żelek, aby utworzyły macki ośmiornic. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut, w tym czasie przygotuj głowy ośmiorniczek. Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Wykałaczką zanurzoną w polewie zrób dwie kropki na każdej żelce, aby powstały oczy. Przy pomocy polewy zamocuj głowy ośmiorniczek na babeczkach i odstaw do wyschnięcia.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1403kJ 335kcal |
1444kJ 345kcal |
Tłuszcz | 17.50g | 18.04g |
Węglowodany | 40.67g | 41.92g |
Białko | 3.47g | 3.58g |