PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki - Jesienna rapsodia

Jesienna słodycz do popołudniowej kawy....

12 porcji

średnie 20 min

Składniki

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do wystygnięcia.

3

Lukier

Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki. Dodaj wodę i energicznie mieszaj przez ok. 1-2 minuty do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Następnie zabarw go całą tubką barwnika żółtego oraz 6 kroplami barwnika czerwonego, aby uzyskać pomarańczowy kolor. Zabarwiony lukier równomiernie rozsmaruj na wystudzonych babeczkach. Odstaw do czasu zastygnięcia lukru.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Następnie do masy dodaj 8 kropli barwnika czerwonego i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i udekoruj nią babeczki.

5

Dekorowanie

Przed podaniem babeczki ozób ażurkami z czekolady oraz brązowymi różyczkami z opłatka umieszczając w środku złotą perełkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki - Jesienna rapsodia

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1838kJ
439kcal
1403kJ
335kcal
Tłuszcz 23.17g 17.68g
Węglowodany 53.85g 41.10g
Białko 4.20g 3.21g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej