Flag

Babeczki drożdżowe z serem

ok. 12 sztuk
Średni
40 min
Babeczki z twarogowym nadzieniem to idealna słodka przekąska
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
50 gmasła
350 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
70 gcukru pudru
1 szczyptasoli
5 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mlmleka (ciepłego)
Masa serowa
300 gtwarogu (mielonego)
50 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt.żółtka
1,5 łyżkimąki
Do smarowania
1 szt.jajka
Kruszonka
25 gmasła (miękkiego)
50 gmąki
50 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W małym garnku roztop masło i odstaw do przestudzenia. W misce zmieszaj mąkę z drożdżami, dodaj cukier puder, sól i aromat cytrynowy. Następnie dodaj jajka i ciepłe mleko. Zagnieć ciasto. Gdy składniki się połączą dodaj ostudzone masło. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj masę serową.

2

Masa serowa

Twaróg zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj żółtko i mąkę, miksuj do czasu połączenia składników.

3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na stolnicą, oprósz mąką i ponownie krótko zagnieć. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na dwie równe części. Każdą część podziel na 6 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozciągnij palcami i na środek nakładaj pełną łyżeczkę masy serowej. Trzymając jedną ręką ciasto z nadzieniem, palcami drugiej ręki zbierz brzegi ciasta i sklej je dokładnie ze sobą. Przygotowane kulki wkładaj do papierowych foremek do babeczek sklejoną częścią do dołu. Foremki układaj w formie do pieczenia babeczek, by podczas pieczenia babeczki zachowały ładny kształt. Następnie babeczki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by podrosły.

4

Kruszonka

W miseczce zmieszaj masło, mąkę i cukier i zagnieć ręką kruszonkę. Następnie każdą babeczkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.

5

Pieczenie

Formę z babeczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do przestynięcia. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.