PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki czekoladowe - Mały Czarodziej

Na Czarodzieja wszyscy dziś czekamy i do stołu zapraszamy!

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki czekoladowe - Mały Czarodziej

Składniki:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Do dekoracji:

3 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
12 szt. wafli rożków
300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i wodę. Całość miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.

2

Pieczenie

Foremki wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudzić.

3

Dekorowanie

Polewę czekoladową deserową rozpuścić w ciepłej wodzie. Wafelki-rożki odpowiednio przyciąć, aby otrzymać odpowiednią wysokość czapki. Na papierze do pieczenia ustawić wafelki szeroką częścią do dołu. Przygotowane kapelusze powoli oblewać polewą czekoladową. Polewę wylewać na czubek wafelka w taki sposób, aby równomiernie spływała do samego dołu. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Gdy polewa zastygnie należy odciąć ostrożnie czapki od papieru, wyrównać brzeg i udekorować pisakami.

Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Na koniec dodać zielony barwnik i delikatnie wymieszać. Krem umieścić w szprycy lub woreczku z odciętym rogiem i wyciskać na wystudzone babeczki.

Wierzch babeczek udekorować kapeluszami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki czekoladowe - Mały Czarodziej

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2139kJ
511kcal
1507kJ
360kcal
Tłuszcz 24.60g 17.33g
Węglowodany 64.37g 45.33g
Białko 7.12g 5.02g