Flag

Babeczki czekoladowe - Mały Czarodziej

12 porcji
Średni
40 min
Na Czarodzieja wszyscy dziś czekamy i do stołu zapraszamy!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Babeczki można zacząć dekorować, gdy całkowicie wystygną.
Porady i wskazówki
Barwnik do kremu należy dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Porady i wskazówki
Zamiast polewy czekoladowej deserowej można użyć polewy czekoladowej mlecznej.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
100 mlwody
Do dekoracji
3 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
12 szt.wafli rożków
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i wodę. Całość miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.

2

Pieczenie

Foremki wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki ostudzić.

3

Dekorowanie

Polewę czekoladową deserową rozpuścić w ciepłej wodzie. Wafelki-rożki odpowiednio przyciąć, aby otrzymać odpowiednią wysokość czapki. Na papierze do pieczenia ustawić wafelki szeroką częścią do dołu. Przygotowane kapelusze powoli oblewać polewą czekoladową. Polewę wylewać na czubek wafelka w taki sposób, aby równomiernie spływała do samego dołu. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Gdy polewa zastygnie należy odciąć ostrożnie czapki od papieru, wyrównać brzeg i udekorować pisakami.


Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Na koniec dodać zielony barwnik i delikatnie wymieszać. Krem umieścić w szprycy lub woreczku z odciętym rogiem i wyciskać na wystudzone babeczki.


Wierzch babeczek udekorować kapeluszami.

Porady i wskazówki

  • Babeczki można zacząć dekorować, gdy całkowicie wystygną.
  • Barwnik do kremu należy dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru.
  • Zamiast polewy czekoladowej deserowej można użyć polewy czekoladowej mlecznej.