do przepisu Babeczki - Białe Śnieżynki
1 opak. | Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera |
3 szt. | jajek |
75 g | jogurtu naturalnego 2% tł. |
100 ml | oleju |
100 g | masła (miękkiego) |
100 g | cukru pudru |
1 opak. | Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera |
1 opak. | Białej fantazji Dr. Oetkera |
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej masy. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy ich wysokości (po ok. 1 łyżce). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 17 - 20 min.
Upieczone babeczki wystudź.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem. Niewielką ilością kremu maślanego posmaruj wierzch babeczek.
Lukier plastyczny podziel na dwie części i dobrze zagnieć. Do pierwszej części dodaj kilka kropli barwnika, aby uzyskać odpowiedni kolor. Całość zagnieć i rozwałkuj. W czasie wałkowania lukier należy podsypać przesianym cukrem pudrem, aby nie kleił się do podłoża. Z rozwałkowanego lukru wycinaj kółka o średnicy babeczek, a nastepnie nałóż na babeczki. Biały lukier zagnieć i rozwałkuj, wycinaj kółka o średnicy babeczek, a nastepnie z kółek wycinaj ostrym małym nożykiem kształty śnieżynek. Środek śnieżynek ozdób białymi perełkami.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1721kJ 411kcal |
1595kJ 381kcal |
Tłuszcz | 18.07g | 16.73g |
Węglowodany | 58.24g | 53.93g |
Białko | 3.69g | 3.41g |