PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki - Białe Śnieżynki

Jogurtowe babeczki z zimową dekoracją z lukru plastycznego i dekoracjami cukrowymi Biała Fantazja.

12 porcji

średnie 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki - Białe Śnieżynki

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
100 g cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiej masy. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy ich wysokości (po ok. 1 łyżce). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Krem maślany

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem. Niewielką ilością kremu maślanego posmaruj wierzch babeczek.

4

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na dwie części i dobrze zagnieć. Do pierwszej części dodaj kilka kropli barwnika, aby uzyskać odpowiedni kolor. Całość zagnieć i rozwałkuj. W czasie wałkowania lukier należy podsypać przesianym cukrem pudrem, aby nie kleił się do podłoża. Z rozwałkowanego lukru wycinaj kółka o średnicy babeczek, a nastepnie nałóż na babeczki. Biały lukier zagnieć i rozwałkuj, wycinaj kółka o średnicy babeczek, a nastepnie z kółek wycinaj ostrym małym nożykiem kształty śnieżynek. Środek śnieżynek ozdób białymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki - Białe Śnieżynki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1721kJ
411kcal
1595kJ
381kcal
Tłuszcz 18.07g 16.73g
Węglowodany 58.24g 53.93g
Białko 3.69g 3.41g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt