Flag

Babeczki - Białe Śnieżynki

12 porcji
Średni
20 min
Jogurtowe babeczki z zimową dekoracją z lukru plastycznego i dekoracjami cukrowymi Biała Fantazja.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Krem maślany
100 gmasła (miękkiego)
100 gcukru pudru
Do dekoracji
250 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Białej fantazji Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Białej fantazji Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Upieczone babeczki wystudź.

3

Krem maślany

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem. Niewielką ilością kremu maślanego posmaruj wierzch babeczek.

4

Dekorowanie

Lukier plastyczny podziel na dwie części i dobrze zagnieć. Do pierwszej części dodaj kilka kropli barwnika, aby uzyskać odpowiedni kolor. Całość zagnieć i rozwałkuj. W czasie wałkowania lukier należy podsypać przesianym cukrem pudrem, aby nie kleił się do podłoża. Z rozwałkowanego lukru wycinaj kółka o średnicy babeczek, a nastepnie nałóż na babeczki. Biały lukier zagnieć i rozwałkuj, wycinaj kółka o średnicy babeczek, a nastepnie z kółek wycinaj ostrym małym nożykiem kształty śnieżynek. Środek śnieżynek ozdób białymi perełkami.