Anielskie ciasto z waniliowym kremem i truskawkami

Truskawkowe ciasto z puszystym biszkoptem. Kremowe nadzienie waniliowe to sama pyszność.

ok. 16 porcji

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Anielskie ciasto z waniliowym kremem i truskawkami

Biszkopt:

150 g mąki pszennej
260 g cukru
10 szt. białka
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta soli
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Krem waniliowy:

0,5 opak. Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
750 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
70 g cukru pudru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
750 g truskawek

Do dekoracji:

ok. 500 g truskawek
1 czubata łyżka cukru pudru
2 gałązki mięty

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski z mąką dodaj 80 g cukru i dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Delikatnie ubij same białka - tylko do momentu, aż się spienią. Następnie dodaj sok z cytryny (lub winian potasu), sól i ekstrakt waniliowy. Ubijaj, aż masa będzie prawie sztywna. Do białek dodaj cukier (180 g) i ubijaj, aż składniki dobrze się połączą. Do ubitej masy dodawaj partiami mąkę z cukrem i delikatnie mieszaj za pomocą szpatuły. Gotowa masa na ciasto powinna być jednolita, bez bąbli powietrza. Przełóż ją do formy i delikatnie wyrównaj.

Piekarnik elektryczny: ok. 180 °C

Piekarnik elektryczny: ok. 160 °C

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Po upieczeniu foremkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce do góry dnem.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 40 min.

3

Krem waniliowy

Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz.
Żelatynę namocz w około 100 ml zimnej wody. Odstaw do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszysty krem. Żelatynę rozpuść, dodawaj stopniowo do żelatyny kilka łyżek kremu waniliowego, po czym całość przelej do kremu i energicznie wymieszaj rózgą.

4

Przekładanie i dekorowanie

Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
Tortownicę wyłóż folią rantową. Przełóż pierwszy blat biszkoptu. Nałóż cienką warstwę kremu, poukładaj truskawki, tak by wypełniły całą powierzchnię. Na truskawki przekładaj krem, uważając, by truskawki pozostały w pionie, pozostawiając niedużą porcję kremu na wierzch ciasta.
Przykryj drugim blatem biszkoptu. Na wierzch ciasta rozprowadź krem, pozostawiając około centymetra widocznego brzegu ciasta.
Na krem wyłóż pokrojone truskawki. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Anielskie ciasto z waniliowym kremem i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1260 kJ
301 kcal
695 kJ
166 kcal
Tłuszcz 14.58 g 8.05 g
Węglowodany 35.92 g 19.84 g
Białko 5.52 g 3.05 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

 

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.