Flag

Ciasto z borówkami i kremem

12 porcji
Łatwy
20 min
Prosty przepis na pyszne ciasto z borówkami ❤️Dodatkowo z efektowną i prostą dekoracją 🦋 Ciasto jest idealne na wyjątkowe okazje - spróbuj koniecznie!
Poszukujesz przepisu na ciasto z owocami, które są dostępne cały rok? Wypróbuj przepis na pyszne i zjawiskowe ciasto z borówkami. Łatwe w przygotowaniu, a pysznie smakuje i zjawiskowo wygląda! Wypiek idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, święta i spotkania z przyjaciółmi ❤️
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
280 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkisoli
100 gmasła (miękkiego)
170 gcukru
1 szt.cytryny (otarta skórka)
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
3 szt.jajek
2 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
90 mlmaślanki lub kefiru
150 gborówek amerykańskich
2 łyżeczkimąki ziemniaczanej
Krem
300 mlmleka (zimnego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 gborówek amerykańskich
1 szt.cytryny (otarta skórka)
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na temp. 175°C. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej.
W misie miksera utrzyj masło z cukrem i skórką z cytryny, aż masa stanie się puszysta. Dodaj cukier z wanilią i wbijaj pojedynczo jajka, w odstępie co minutę, cały czas miksując.
W misce wymieszaj sok z cytryny z maślanką.
Na niskich obrotach miksera dodawaj partiami na zmianę raz suche składniki, raz mokre. Powtarzaj czynność do momentu, aż składniki całkowicie się połączą.
Borówki wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wmieszaj delikatnie do ciasta, całość wyłóż do formy. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Krem i dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka.
Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty.
Krem wyłóż na ciasto, posyp świeżymi borówkami i startą skórką z cytryny.
Ciasto udekoruj swoimi ulubionymi motylkami z opłatka waflowego.