Flag

Wegańskie ciasteczka świąteczne

40 sztuk
Średni
100 min
Pyszne, aromatyczne i wegańskie! Takie są właśnie wegańskie ciasteczka – wypróbuj przepis już w te święta! 🎅
Wegańskie ciasta i pierniczki nie muszą być trudne w przygotowaniu – wypróbuj naszej roślinnej wersji przepisu na ciasteczka – są pycha! 🎄
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki na ciasto piernikowe
300 gmąki orkiszowej pełnoziarnistej
180 gmargaryny roślinnej
100 gcukru pudru
0,5 szt.skórki z cytryny
1,5 łyżeczkiCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 łyżkawody zimnej
Do dekoracji
100 gczekolady deserowej
125 gcukru pudru
1 łyżkasoku z cytryny
1 opak.Ciasteczkowej Bajki Dr. Oetkera
1 opak.Magii Świąt Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak.Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Ciasteczkowej Bajki Dr. Oetkera
Picture - Magii Świąt Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
Picture - Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto i zagnieć na jednolitą, gładką masę do całkowitego połączenia składników. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia na przynajmniej 40 minut.

2

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do 175°C (funkcja góra-dół). Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm, podsypując mąką według potrzeby, i wycinaj dowolne kształty za pomocą wykrawaczek. Ciasteczka przełóż na blachy wyłożone papierem do pieczenia i używając patyczka zrób niewielkie dziurki potrzebne do przeciągnięcia wstążki lub sznurka. Każdą partię ciastek piecz około 15 minut i odstaw do wystygnięcia.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

3

Dekorowanie

Czekoladę drobno posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny do uzyskania gęstej, ale lejącej masy. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego. Posiekaj orzechy i bakalie. Upieczone ciasteczka udekoruj lukrem lub czekoladą i posyp cukrowymi dekoracjami, orzechami lub bakaliami. Pisakiem cukrowym wykonaj świąteczne napisy.