Flag

Waniliowy sernik z jagodami

12 porcji
Średni
40 min
Doskonały Waniliowy sernik z jagodami wprost rozpływa się w ustach. Idealny na spotkania z rodziną i przyjaciółmi przez cały rok.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód z ciasteczek
150 gherbatników kakaowych
2 łyżeczkikakao
80 gmasła (rozpuszczonego)
Masa serowa
600 gserka typu Philadelphia
250 gserka mascarpone
200 gcukru
1 opak.Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
3 szt.jajek
30 gskrobi ziemniaczanej
Frużelina jagodowa
300 gjagód (świeże lub mrożone)
30 gcukru
50 mlwody
0,5 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
2 łyżeczkiskrobi ziemniaczanej
1 listekŻelatyny w listkach Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Okrągłą formę o śr. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia a boki posmaruj cienko masłem. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.
Herbatniki zmiksuj razem z kakao na piasek, a następnie dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę na dno formy, równomiernie rozprowadź i dociśnij aby utworzyć spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową poza skrobią zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec dodaj przesianą przez sitko skrobię i zmiksuj krótko. 

3

Pieczenie

Masę serową wyłóż do formy na wcześniej przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez 50 minut. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

Czas pieczenia: 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

4

Frużelina jagodowa

Jagody podgrzej w rondelku razem z cukrem, wodą i sokiem z cytryny.
Skrobię wymieszaj z w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do gorących jagód. Zagotuj krótko do zgęstnienia.
Żelatynę namocz przez 5 min w zimnej wodzie, odsącz i wymieszaj z jeszcze gorącymi jagodami.
Przestudź i wyłóż na wystudzony sernik. Schłodź całość przez około 2-3 h.

Porady i wskazówki