Flag

Tort truskawkowy

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Pyszny tort z masą śmietanową, galaretką i truskawkami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Gotowy tort można udekorować listkiem mięty.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 szt.jajek
2 łyżkiwody (gorącej)
100 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
150 gmąki
Poncz
0,5 szkl.wody (przegotowanej)
1 szt.cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżkicukru
Nadzienie
6 łyżeczekŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
200 gśmietanki 30% tł.
250 gserka homogenizowanego waniliowego
200 mlmleka
5 łyżekcukru pudru
150 gtruskawek (zmiksowanych)
Obłożenie
350 gtruskawek
1 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
250 mlbiałego półsłodkiego wina
250 mlwody

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Ubić jajka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Pod koniec dodać gorącą wodę, a następnie delikatnie domieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Włożyć do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu ostudzić (w foremce), a następnie nasączyć przygotowanym ponczem.

3

Masa

Żelatynę namoczyć w paru łyżkach wody, a gdy napecznieje podgrzać ją do rozpuszczenia. Serek, mleko, cukier, truskawki zmiksować razem. Do żelatyny dodawać po łyżce masę i dokładnie wymieszać. Osobno ubić śmietanę i dodać do całości. Masę truskawkową wyłożyć na spód biszkoptowy.

4

Dekorowanie

Wodę z winem zagotować, rozpuścić w niej galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Truskawki poćwiartować, ułożyć na masie truskawkowej i zalać przygotowaną galaretką. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

Porady i wskazówki

  • Gotowy tort można udekorować listkiem mięty.