Flag

Tort kajmakowy

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Wykwintny tort z masą kajmakową, czekoladą i orzechami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Tort można również przygotować w wersji z akloholem. Do nasączenia biszkoptu należy dodać 100 ml ajerkoniaku i 50 ml mleka.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
8 łyżekmąki
8 łyżekmąki ziemniaczanej
1 szkl.cukru pudru
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Krem
250 gserka mascarpone
200 gkajmaku masy krówkowej
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Do nasączenia
150 mlherbaty (słabej, lekko osłodzonej)
Polewa
1 tabliczkaczekolady deserowej
8 - 9 łyżekśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
100 gorzechów włoskich (grubo posiekanych)
3 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywno, dodając kolejno po 1 żółtku. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodawaj stopniowo do ciasta, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przełóż do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Krem

Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.


Wystudzony biszkopt podziel na trzy blaty. Krążki biszkoptu nasącz herbatą. Krem kajmakowy podziel na trzy części. Krem nałóż na każdy krążek ciasta. Krążki złóż razem, a następnie posmaruj górę i boki ciasta. Tort odstaw do schłodzenia w lodówce.

4

Dekorowanie

Cukier puder rozpuść w małym płytkim garnku, gdy lekko zbrązowieje, odstaw z ognia, wsyp orzechy i szybko wymieszaj razem z cukrem. Wyłóż na talerz, po ostygnięciu porozdzielaj na kawałki. Czekoladę połam na kawałki, włóż do garnka, dodaj śmietankę, rozpuść na małym ogniu, lekko schłodź, następnie wylej na środek ciasta i szybko rozsmaruj. Wierzch tortu posyp orzechami, ponownie wstaw do lodówki.

Porady i wskazówki

  • Tort można również przygotować w wersji z akloholem. Do nasączenia biszkoptu należy dodać 100 ml ajerkoniaku i 50 ml mleka.