Flag

Tort - Gniazdo Wróbelka Elemelka

ok. 12 - 14 porcji
Trudny
40 min
Dzieci to uwielbiają. Śmietankowy tort sprawdza się na każdą okazję.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
5 szt.jajek
180 gcukru pudru
5 - 10 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
180 gmąki
3 łyżkimąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
100 gmasła
1 słoikdżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego
Poncz
50 mlwody
1 łyżkacukru
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
Masa
500 mlśmietanki 30% tł.
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
Do dekoracji
7 szt.truskawek
10 gmigdałów (płatków)
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem i aromatem, dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Masło stopić i wystudzić, po trochu dolewać do ciasta nie przerywając miksowania. Ciasto wlać do formy o śr. 24 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po wystudzeniu przeciąć na połowę, dolną część ciasta posmarować dżemem, górną nasączyć ponczem, razem złożyć.

3

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubić, w trakcie ubijania dodawać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem (łyżkę ubitej śmietany odłożyć na zrobienie oczek).

4

Dekorowanie

3/4 śmietany rozsmarować na wierzchu i brzegach ciasta, resztę nałożyć do papierowej tutki i wycisnąć na środku ciasta gniazdko. Każdej truskawce wyciąć mały klinik, wycisnąć odrobinę śmietany i włożyć w środek płatek migdałowy. Ptaszki ułożyć w gnieździe. Z odłożonej śmietany oraz polewy deserowej zrobić oczy.