Flag

Thermomix®: Pierniczki alpejskie

ok. 80 sztuk
Średni
1520 min
Pierniczki alpejskie w Thermomix®
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
150 gmasła (pokrojonego na kawałki)
280 gmiodu
2 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
130 gśmietany 18% tł. (kwaśnej)
2 łyżeczkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
60 gcukru trzcinowego (nierafinowanego)
3 szt.jajek
2 szt.żółtek
660 gmąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
20 gkakao

Zobacz produkty

Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do naczynia miksującego włóż masło, dodaj miód i przyprawę korzenną, podgrzewaj 5 min/70°C/obr. 3. Przelej do innego naczynia, odstaw do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie kontynuuj przygotowanie przepisu. Umyj i osusz naczynie miksujące.

2

Na pokrywie naczynia miksującego postaw miseczkę, odważ do niej śmietanę, dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj, odstaw. Na pokrywie naczynia miksującego postaw drugą miseczkę, odważ do niej cukier, odstaw. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, jedno białko wlej do trzeciej miseczki i odstaw do posmarowania pierniczków.

3

Załóż motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej 2 białka, ubijaj 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdejmij miarkę, ubijaj 3 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawaj odważony wcześniej cukier i 5 żółtek. Zdejmij motylek.

4

Dodaj miód z masłem i przyprawą korzenną, śmietanę z sodą, mąkę i kakao, wymieszaj przy pomocy kopystki 40 s/obr. 3. W razie potrzeby przemieszaj kopystką (patrz wskazówka). Ciasto przełóż do innego naczynia, przykryj folią spożywczą, odstaw do lodówki na 24 godz.

5

Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

6

Schłodzone ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na grubość 4-5 mm (patrz wskazówka), następnie foremkami wykrój pierniczki i kładź je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując 2-3 cm odstępy. Za pomocą pędzelka posmaruj pierniczki odłożonym wcześniej 1 białkiem. Piecz partiami 10 min (180°C). Upieczone pierniczki ostrożnie odkładaj na kratkę i odstaw do całkowitego ostudzenia. Pierniczki alpejskie podawaj jako deser.

Czas pieczenia: 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C