Flag

Thermomix®: Makowiec z bezą

20 porcji
Średni
190 min
Makowiec z bezą i ekstraktami naturalnymi w Thermomix®
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
6 szt.jajek
Kruchy spód
200 gmąki pszennej
130 gmasła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
20 gwody zimnej
30 gcukru pudru
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
Masa makowa
50 gmigdałów blanszowanych
150 gorzechów włoskich łuskanych
400 gmaku
350 gmleka
80 gmasła pokrojonego na kawałki
1 szt.jajka
30 gcukru
100 gmiodu płynnego
20 gkaszy manny
100 grodzynek
50 gskórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
1 łyżeczkaskrobi ziemniaczanej
Beza
230 gcukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Rozbij 6 jajek, oddziel żółtka od białek, 1 żółtko odłóż do przygotowania kruchego spodu, odstaw.

2

Kruchy spód

Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj masło, 1 żółtko, wodę, cukier puder, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia, wymieszaj 30 s/obr. 4. Ciasto przełóż na blat, uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na 1 godz. W tym czasie przygotuj masę makową. Umyj i osusz naczynie miksujące.

3

Masa makowa

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż migdały, rozdrobnij 2 s/obr. 6.

4

Dodaj orzechy, rozdrobnij 1 s/obr. 5. Przesyp do innego naczynia, odstaw.

5

Do naczynia miksującego wsyp 200 g maku, zmiel 15 s/obr. 10 (patrz wskazówka). Przesyp do innego naczynia, odstaw.

6

Do naczynia miksującego wsyp pozostałe 200 g maku, zmiel 15 s/obr. 10 (patrz wskazówka).

7

Dodaj zmieloną wcześniej porcję maku, mleko i masło, podgrzewaj 7 min/90°C/obr. 3. Masę makową przełóż do innego naczynia, odstaw do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min.

8

Do naczynia miksującego włóż pozostałe 5 żółtek, jajko, cukier i miód, ubijaj 1 min/obr. 4. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

9

Dodaj masę makową, rozdrobnione wcześniej orzechy, kaszę mannę, rodzynki, skórkę z pomarańczy i ekstrakt migdałowy, wymieszaj przy pomocy kopystki 20 s/wsteczne/obr. 3. Przełóż do innego naczynia, odstaw. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

10

Schłodzone ciasto przełóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na prostokąt (30 x 24 cm) i wyłóż nim przygotowaną wcześniej blachę. Piecz 20 min (180°C). W tym czasie przygotuj bezę. Umyj i osusz naczynie miksujące.

Czas pieczenia: 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

11

Beza

Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej cukier puder, odstaw. 

12

Załóż motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej 6 białek, dodaj sól, ubijaj 2 min/37°C/obr. 3.5. Zdejmij miarkę, ubijaj 5 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawaj odważony wcześniej cukier puder, a na końcu skrobię. Zdejmij motylek.

13

Na podpieczony kruchy spód przełóż masę makową, następnie równomiernie rozłóż bezę. Makowiec włóż do piekarnika i od razu obniż temperaturę do temp. 140°C. Piecz 60 min (140°C) lub do momentu, aż wierzch bezy będzie lekko popękany. Ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Makowiec z bezą podawaj jako deser.

Czas pieczenia: 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C