Flag

Thermomix®: Chlebek-choinka do odrywania

6 porcji
Średni
160 min
Chlebek-choinka do odrywania w Thermomix®
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
450 gmąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
200 gwody letniej
2 szt.jajek
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
100 gmasła (miękkiego, pokrojonego na kawałki)
2 łyżeczkicukru
2 łyżeczkisoli morskiej, gruboziarnistej
200 - 250 gsera mozarella twardego, pokrojonego na 22 kostki (ok. 2 x 2 cm) lub 220-250 g sera żółtego, np. gouda, edam, pokrojonego na 22 kostki (ok. 2 x 2 cm)
1 ząbekczosnku
10 gnatka pietruszki świeżej, tylko liście
1 gałązkarozmarynu świeżego, tylko liście
5 - 6 szt.pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół, do dekoracji)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
1

Sposób przygotowania

Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj wodę, 1 jajko, drożdże, 30 g masła, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrób Ciasto /2 min. Ciasto pozostaw w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.

2

Na pokrywie naczynia miksującego postaw miseczkę, odważ do niej mozzarellę, odstaw. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

3
Picture - Thermomix®: Chlebek-choinka do odrywania krok 3
Picture - Thermomix®: Chlebek-choinka do odrywania krok 3.1
Picture - Thermomix®: Chlebek-choinka do odrywania krok 3.2
Picture - Thermomix®: Chlebek-choinka do odrywania krok 3.3

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 22 równe kawałki (ok. 35 g każdy). Każdy kawałek ciasta lekko spłaszcz, umieść na środku po 1 kostce odważonej mozzarelli, zlep i uformuj kulki (Ø 2,5-3 cm). Układaj na przygotowanej blasze do pieczenia, tworząc trójkątny kształt choinki z 1 kulką na dole jako podstawą (pień) i zachowując 1 cm odstępu. Przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 180°C.

4

Wyrośnięty chlebek posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, posyp pozostałą 1 łyżeczką soli. Piecz 20-25 min (180°C). W tym czasie przygotuj masło ziołowo-czosnkowe. Umyj i osusz naczynie miksujące.

Czas pieczenia: 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż czosnek, natkę pietruszki i rozmaryn, rozdrobnij 3 s/obr. 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 

6

Dodaj pozostałe 70 g masła, duś 5 min/120°C/obr. 1. Upieczony chlebek równomiernie polej masłem czosnkowo-ziołowym i udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Chlebek-choinkę do odrywania podawaj na ciepło jako jadalną dekorację stołu świątecznego.