Flag

Tarta z kremem budyniowym i owocami

16 porcji
Średni
40 min
Krucha tarta z kremem budyniowym i owocami jest mało pracochłonna i prosta w przygotowaniu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
180 gmąki
50 gcukru
100 gmasła
1 łyżkaśmietany 18% tł. kwaśnej
1 szt.żółtka
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Krem budyniowy
500 mlmleka
1 opak.Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
250 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
200 gmalin
200 gborówek amerykańskich

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę, owiń w folię spożywczą i schłodź 
w lodówce przez ok. 30-40 minut.

2

Krem budyniowy

Połowę porcji mleka wlej do garnka i zagotuj. Do pozostałej części dodaj zawartość opakowania kremu budyniowego i dokładnie wymieszaj. Do zagotowanego mleka dodaj mieszankę z kremem budyniowym i wymieszaj, aż do zgęstnienia kremu. Po zagotowaniu przełóż gotowy krem do większej salaterki, aby szybciej wystygł. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia.

3

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Formę do tarty o śr. 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj ponad wielkość formy. Ciasto przełóż do formy, a następnie wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

4

Przełożenie i dekorowanie

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Krem budyniowy miksuj w misce przez ok. 1 minutę na gładką masę, po czym dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj. Gotowy krem wyłóż na wystudzony spód, na wierzchu poukładaj owoce. Gotowe ciasto wstaw na ok. 1-1,5 h do lodówki, aby dokładnie się schłodziło.