Flag

Tarta czekoladowo - pomarańczowa

12 porcji
Średni
40 min
Pyszna, czekoladowa tarta z nutą pomarańczy
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
200 gmąki
50 gcukru
140 gmasła
2 szt.żółtek
1 łyżkakakao
1 łyżkaśmietany 18% tł.
1 szczyptasoli
Krem
200 gczekolady gorzkiej
200 mlśmietanki 30% tł.
250 gserka mascarpone
3 łyżkicukru pudru
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżkacukru pudru
50 gczekolady gorzkiej

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka, kakao i łyżkę kwaśnej śmietany. Całość szybko i dokładnie zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę o śr. 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto przykryj papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu jego obciążenia. Piecz przez 15 minut, a nastepnie wyjmij z piekarnika, usuń papier oraz fasolę i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Czekoladę rozpuść w garnku z 150 ml śmietanki, aż do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt i 50 ml śmietanki utrzyj mikserem. Do masy dodaj ciepłą rozpuszczoną czekoladę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Krem przełóż na ostudzone ciasto. Odstaw do schłodzenia w lodówce.

4

Czekoladowe wiórki

Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Wylej ją na blachę odwróconą do góry dnem. Gdy czekolada przestygnie, ale nie do końca stężeje, przy pomocy ostrego noża zrób wiórki.

5

Dekorowanie

Schłodzoną śmietankę i cukier puder ubij na sztywną masę, a następnie wyłóż ją na schłodzony krem. Udekoruj tartę wiórkami czekoladowymi. Tarta najlepiej smakuje schłodzona.