Flag

Szarlotka bezglutenowa

ok. 12 porcji
Średni
60 min
Pyszne ciasto z jabłkami bez glutenu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmąki jaglanej
50 gmąki ziemniaczanej
70 gmąki ryżowej
120 gcukru pudru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
130 gmasła (zimnego)
1 szt.jajka
1 łyżkawody
Masa jabłkowa
1500 gjabłek
1 łyżeczkacynamonu
2 łyżkiwody
1 łyżkacukru
100 gpłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową przesiej do miski. Dodaj cukier puder, ekstrakt, pokrojone zimne masło oraz jajko i łyżkę wody. Szybko zagnieć do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcją ciasta wyłóż dno formy i odstaw na minimum pół godziny do lodówki. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Schłodzony spód włóż do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 180°C.

3

Masa jabłkowa

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka, razem z cynamonem, wodą, cukrem i praż do momentu, aż część jabłek się rozpadnie. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek. Obsyp płatkami migdałowymi.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wystudź, a następnie wstaw do lodówki.