Flag

Słodkie bułeczki z kruszonką

18 sztuk
Średni
40 min
Drożdżowe, słodkie bułeczki
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Proces wyrastania można przeprowadzić również wstawiając miskę z ciastem przykrtym ściereczką do nagrzanego do temp. 30°C piekarnika na ok. 20 minut.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto drożdżowe
250 mlmleka
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
4 łyżkicukru
0,5 łyżeczkisoli
1 szt.żółtka
50 gmasła (rozpuszczonego)
Kruszonka
80 gmąki
50 gcukru
40 gmasła

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mleko podgrzej. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj cukier, sól, mleko, żółtko i rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie zagnieć. Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieć. Ciasto uformuj w kulki i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Babeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Użyj do tego pędzelka. 

2

Kruszonka

Do miseczki wsyp mąkę, cukier, masło i zagnieć całość ręką. Posyp kruszonką bułeczki.

3

Pieczenie

Ciasto odstaw do lekkiego wyrośnięcia, a następnie wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

Porady i wskazówki

  • Proces wyrastania można przeprowadzić również wstawiając miskę z ciastem przykrtym ściereczką do nagrzanego do temp. 30°C piekarnika na ok. 20 minut.