Flag

Sernik śmietankowy

ok. 14 porcji
Średni
60 min
Ciasto na bazie budyniu śmietankowego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
2 łyżkikakao
100 gmasła (rozpuszczonego)
Masa serowa
6 szt.jajek
125 gmasła
1000 gtwarogu
350 gcukru
1 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Polewa
100 mlśmietanki 30% tł.
150 gczekolady gorzkiej

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Śmietankę schłodź w lodówce. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Herbatniki pokrusz na piasek przy pomocy blendera lub wałka. Do pokruszonych herbatników dodaj kakao i płynne masło, dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód formy. 

1

Pieczenie

Formę ze spodem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Odstaw do wystudzenia. Obniż temperaturę piekarnika do temp. 160°C. Boki formy wysmaruj masłem. 

2

Masa serowa

Białka oddziel od żółtek. W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasny krem. Dalej ucierając, porcjami dodawaj twaróg. Dodaj żółtka i budyń. W oddzielnych miskach ubij białka i dobrze schłodzoną śmietankę i połącz z masą serową. Następnie przełóż do formy. 

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika (do temp. 160°C), od razu zmniejsz temperaturę do temp. 150°C i piecz wg zaleceń. 

Czas pieczenia: 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C


Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.

4

Polewa

Pozostałą śmietankę podgrzej. Gorącą śmietanką zalej kawałki czekolady. Po kilku minutach wymieszaj. Polewę przelej na sernik i odstaw do lodówki do zastygnięcia.