Flag

Sernik Mascarpone

ok. 10 porcji
Średni
40 min
Sernik z dodatkiem serka Mascarpone i musem owocowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Przed podaniem sernik można udekorować świeżymi owocami: czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami, truskawkami, jeżynami i cząstkami brzoskwiń oraz listkami mięty.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Masa
250 mlśmietanki 30% tł.
500 gserka mascarpone
150 gcukru pudru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Mus
200 gtruskawek
200 gmalin
100 gbrzoskwiń
100 gcukru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Serek zmiksować z cukrem, następnie dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Żelatynę- fix deserową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i od razu dodać ją do masy delikatnie mieszając łyżką. Całość przelać do formy o średnicy 22 cm , a następnie wstawić do lodówki – dno formy można wcześniej wyłożyć dowolnym spodem z herbatników lub biszkoptów.


Świeże owoce przebrać, odszypułkować i umyć (mrożone rozmrozić, przebrać i nie odsączać). Owoce zmiksować blenderem na mus dodając cukier. Drugą Żelatynę-fix deserową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, od razu dodać do owoców i krótko zmiksować wszystko razem do połączenia składników. Uzyskany mus wylać na warstwę serkową i ponownie wstawić całość do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia. Przed podaniem sernik można udekorować świeżymi owocami.

Porady i wskazówki

  • Przed podaniem sernik można udekorować świeżymi owocami: czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami, truskawkami, jeżynami i cząstkami brzoskwiń oraz listkami mięty.