Flag

Rolada czekoladowa z wiśniami

15 porcji
Trudny
40 min
Kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Rolada
4 szt.jajek
150 gcukru pudru
5 łyżekwody (gorącej)
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
100 gmąki
50 gmąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżkakakao
Obłożenie
250 gwiśni (mrożonych)
3 łyżkicukru
100 mlwiśniówki
Krem czekoladowy
300 mlmleka
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
2 łyżkikremu czekoladowo - orzechowego
Do dekoracji
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnika nagrzej do temp. 210°C. Jajka ubij z cukrem, gorącą wodą i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąki wwymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiej do masy jajecznej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylej na blachę i rozsmaruj po powierzchni łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 210 °C

3

Ściereczkę kuchenną skrop lekko wodą, rozłóż ją na blacie kuchennym. Ciasto z papierem do pieczenia zdejmij z blachy, odwróć je papierem do góry i połóż na ściereczce. Następnie delikatnie ściągnij papier. Gdyby papier źle odchodził od ciasta, możesz posmarować go zimną wodą przy pomocy pędzelka. Roladę zwiń razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia.

4

Obłożenie

Wiśnie wsyp do garnka, dodaj cukier, zagotuj. Sok odlej, aby w garnku zostały same wiśnie. Dodaj do nich 2 łyżki wiśniówki. Całość zagotuj, a następnie odstaw do ostygnięcia.

5

Krem czekoladowo-orzechowy

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem kremu. Całość połącz miksując jeszcze przez ok. 2 minuty. Na koniec dodaj krem orzechowy, całość miksuj.

6

Przełożenie i dekorowanie

Do reszty wiśniówki dodaj 3 łyżki zimnej, przegotowanej wody. Rozwiń roladę i zabierz ściereczkę. Przy pomocy pędzelka nasącz wiśniówką wnętrze ciasta. 2/3 kremu wyłóż na roladę i równo rozsmaruj. Wzdłuż ciasta ułóż wiśnie, zwiń w roladę. Pozostałym kremem udekoruj boki i wierzch rolady, a na koniec posyp posypką.