Flag

Pizza włoska

ok. 8 porcji
Średni
60 min
Aromatyczna pizza z pysznymi dodatkami na cienkim cieście
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacukru
1 łyżeczkasoli
250 mlwody (ciepłej)
1 łyżkaoliwy
Sos
250 mlkoncentratu pomidorowego
2 łyżkioliwy
0,5 łyżeczkicukru
0,5 łyżeczkisoli
1 łyżeczkaoregano
1 łyżeczkabazylii
1 szczyptapieprzu
1 ząbekczosnku
Obłożenie
250 gpieczarek
30 gcebuli czerwonej (1 cebula)
4 szt.pomidorków koktajlowych
100 gszynki w plastrach
1 łyżkaoliwy
200 gsera Gouda, tłustego (startego)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Ciasto

Picture - 4. Pizza s.1 Ciasta drożdżowe cd.49107.jpg

Do mąki dodaj wszystkie suche składniki: drożdże, cukier, sól i wymieszaj. Do wody dodaj oliwę. Uformuj w mące wgłębienie i wlej do niego ciepłą wodę z oliwą.

2
Picture - 4. Pizza s.3 Ciasta drożdżowe cd.49117.jpg

Ciasto zagniataj z boków do środka do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno być sprężyste, lecz nie klejące. Jeśli będzie się kleić, podsyp je mąką. Z ciasta zagnieć kulkę i zwilż wodą, by nie obeschło. Odłóż w ciepłe miejsce w przykrytej ściereczką misce na ok. 1 godzinę. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos z podanych składników.

3
Picture - 4. Pizza s.4 Ciasta drożdżowe cd.49122.jpg

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat posypany mąką. Ciasto rozprowadź rękoma od środka do zewnątrz, formując grube brzegi. Pizza powinna być cienka w środku. Gotowy spód przełóż na wysmarowaną olejem blachę.

4
Picture - 4. Pizza s.5 Ciasta drożdżowe cd.49132.jpg

Ciasto posmaruj oliwą, a następnie sosem pomidorowym. Plastry szynki pokrój na kwadraciki, cebulę w piórka, pomidorki i pieczarki na plasterki. Następnie wyłóż je na ciasto, dodaj ser (pieczarki mogą być surowe lub krótko podsmażone na patelni z łyżeczką soli do momentu aż puszczą wodę i odcedzone).


Pieczenie

Pizzę wstaw do piekarnika. Piecz na najniższym poziomie.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C