Flag

Piernikowe Smakołyki

ok. 30 porcji
Średni
40 min
Ciasteczka z orzechów włoskich i laskowych z dodatkiem cukrowych dekoracji
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmąki
1 łyżeczkakakao
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
50 gorzechów włoskich (mielonych)
25 gorzechów laskowych (mielonych)
100 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
1 łyżkamleka
5 - 7 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
125 gmasła
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Posypki cukrowej Dr. Oetkera
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.pisaków żelowych

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Posypki cukrowej Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Makę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaj mielone orzechy włoskie i laskowe, przesiany cukier puder, cukier wanilinowy, jajko, mleko, aromat, przyprawę korzenną i miękkie masło. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, wycinaj ciastka metalowymi foremkami. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Pierniczki wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Upieczone pierniczki wystudź. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, następnie odetnij róg opakowania i wyciśnij na pierniki. Ozdób posypką, perełkami i pisakami.